29 octubre, 2024
Notícia

AVAN 04 | Trobada

Tres dies de ruta per municipis de l’interior de Castelló (València), resseguint els projectes en residència de la 4ª edició del projecte AVAN, centrada en la revisió crítica de la noció de patrimoni cultural.

Aquesta edició del projecte AVAN, sota el lema “Despatrimonialitzar el Patrimoni”, té com a objectiu qüestionar i transformar la noció de patrimoni cultural des dels seus fonaments. Es proposa una revisió crítica que posa de relleu la relació entre patrimoni i tradició, així com les diferències en els seus objectius i funcions dins de la societat. AVAN. Espais rurals de recerca contemporània és una xarxa de centres rurals per a la recerca contemporània en diverses localitats de l’interior de Castelló (València) en col·laboració amb Programa d’Extensió Universitària de la Universitat Jaume I (PEU-UJI).

 

La trobada vol posar en qüestió la noció de patrimoni com a entitat fixa i tancada, obrint el debat sobre qui decideix què és digne de ser preservat. A través de la despatrimonialització, es busca alliberar el patrimoni d’aquestes lògiques per reconèixer i integrar la multiplicitat d’identitats i pràctiques culturals que conformen la nostra societat. Les activitats programades reflexionen sobre la necessitat de transformar el patrimoni en un procés dinàmic i de creació col·lectiva, on l’art contemporani es converteix en agent fonamental per revaloritzar i resignificar allò que anomenem cultura i memòria.

 

AVAN reconeix el potencial de les pràctiques artístiques per desafiar el concepte de patrimonialització estàtica i destacar la riquesa cultural que resideix en la diversitat i vitalitat de les pràctiques culturals vives. Inspirats per la filosofia d’Agustín García Calvo, qui qüestionà el patrimonialisme com un procés que fetitxitza els elements culturals per a legitimar certs valors, AVAN proposa integrar el pensament crític i la intervenció artística per redefinir què constitueix el patrimoni cultural i qui té el dret de representar-lo.

 

El projecte d’aquesta edició també se centra en una col·laboració activa amb les comunitats locals. Els i les 5 artistes en residència treballen directament als centres escolars de cada localitat, desenvolupant un enfocament inclusiu i participatiu per enriquir la narrativa cultural des de la pròpia comunitat. Les residències són: Jordi Mitjà (Vilafranca), Lara Ordoñez (Forcall), Maria Vidagany (Vilanova d’Alcolea), Ro Caminal (Geldo) i Moisés Mañas (Viver).

 

Així, AVAN es presenta com un desafiament a les narratives preestablertes sobre el patrimoni i com una invitació a repensar i transformar la memòria col·lectiva cap a una comprensió més complexa, autèntica i plural de la cultura.

 

La trobada es desenvolupa durant tres jornades de ruta compartint, pensant, escoltant i travessant el territori, més una sessió final de conclusions. Una convivència compartida amb agents locals, tècnics/ques, mediadorxs, artistes, pensadorxs, població local i qui s’hi vulgui afegir.

 

 

> Jornada 1 | 21 de novembre

 

Benvinguda al programa AVAN04 a la Sala de Graus de la Facultat de Ciències Humanes i Socials de l’UJI (Castelló de la Plana) amb Carmen Lázaro (Vicerectora de Cultura, Llengües i Societat) i alcaldes de diversos municipis implicats en el projecte. (Forcall, Vilafranca, Vilanova d’Alcolea, Viver, Geldo i Macomunitat de la Penyagolosa).

 

Presentació de “AVAN Penyagolosa 01 – Forns de Calç”, una iniciativa que explora la transmutació de la pedra i la vida en comú, de la mà dels artistes Rafael Tormo i Ana Sánchez.

 

A la tarda, proposta de mediació “On la llum arribe”, una passejada nocturna amb els agents mediadors Silvia Miralles i Javier Soligó pel municipi de Vilafranca, i inauguració del projecte “Final de Carrera” de Jordi Mitjà, que convida a reflexionar sobre la fàbrica Marie Claire i la despatrimonialització d’aquesta icona industrial.

 

 

> Jornada 2 | 22 de novembre

 

Mediació “El poble a cada pas” de Lola Falsera i Paula Guardiola, seguida de la inauguració del projecte “Seure amb la memòria. Patrimoni contat” de Lara Ordoñez al Convent d’en Blai Berga del municipi de Forcall, que integra pràctiques tèxtils i artesanals. Óscar Cornago, investigador del CSIC, oferirà una reflexió sobre els processos de patrimonialització i la importància de mantenir el caràcter dinàmic d’aquests.

 

A la tarda, Josep Segarra compartirà coneixements una visió tèorica i pràctica al voltant del patrimoni natural i la seva gestió. Després, Maria Vidagany presentarà el seu projecte “10 vegades 100 per a comptar 1000”, que reivindica la preservació de les oliveres mil·lenàries de la zona.

 

 

> Jornada 3 | 23 de novembre

 

Proposta de mediació “Passat i present islàmic” amb Sohuila Hammoum, una passejada per l’horta de Geldo per recuperar la memòria àrab local. Al Castell Palau dels Ducs de Medinaceli, Ro Caminal inaugurarà “Espai Memòria // Fadae Addakira”, un projecte dedicat al diàleg intercultural entre la comunitat local i els i les nouvinguts/des d’origen magrebí.

 

Intervenció d’Agustín Pérez Rubio sobre la descolonització de museus al Convent de Sant Francesc de Paula de Viver, seguida de la inauguració del projecte “Datzarbe. Dada, agent utòpic despatrimonionalitzant” de Moisés Mañas, que proposa una experiència audiovisual sobre la relació entre patrimoni i identitat socioeconòmica.

 

 

> Jornada 4 | 24 de novembre

 

Sessió de conclusions a Sogorb, on els i les participants podran compartir reflexions sobre els processos de patrimonialització i les noves formes d’entendre i transformar el patrimoni cultural.

 

 

 

Dates: Del 21 al 24 de novembre. Amb inscripció prèvia

Diferents municipis d’interior de Castelló (València)

> 21/11: Facultat Ciències Humanes i Socials – UJI (Castelló de la Plana) i Vilafranca

> 22/11: Convent d’en Blai Berga (Forcall) i Caseta de la Bàscula (Vilanova d’Alcolea)

> 23/11: Castell Palau dels Ducs de Medinaceli (Geldo) i Convent de Sant Francesc de Paula (Viver)

> 24/11: Sogorb

Organitza: Projecte AVAN i PEU-UJI

Participa: Jordi Mitjà, Lara Ordoñez, Maria Vidagany, Ro Caminal i Moises Mañas | Artistes residents AVAN4; Rafael Tormo i Ana Sánchez (AVAN1), Silvia Miralles i Javier Soligó, Lola Falsera i Paula Guardiola, Óscar Cornago (CSIC), Daniel Palacios, Sohuila Hammoum i Agustín Pérez Rubio

Suport: Conselleria d’Educació, Cultura i Esport (Generalitat Valenciana), Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, Diputació de Castelló i ajuntaments de Forcall, Geldo, Viver, Vilanova d’Alcolea i Vilafranca

Més informació, programa i inscripcions: espais-avan/avan-04-despatrimonialitzar-allo-patrimonialitzable

 

 

 

 

 

Projecte AVAN

 

El projecte AVAN, secundat pel PEU – Programa d’Extensió Universitària de la Universitat Jaume I, representa un espai en xarxa per tal que les localitats i les associacions de les comarques de l’interior de Castelló (València), juntament amb agents socials, culturals i artístics, treballin compartint esdeveniments, accions i programes que vinculin a totxs els i les seves participants. Aquesta xarxa possibilita pràctiques artístiques amb l’experimentació com a part fonamental dels processos socials, de pensament i creatius en entorns rurals.

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més projectes, debats i documents entorn del patrimoni cultural


 

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.