10 juny, 2024
Notícia

Atles, mapa de mapes. Bòlit Mentor 2023-2024 | Exposició

S’hi mostren les imatges, textos, gestos i sons de l’incert camí cap a l’escola, recreat per l’alumnat dels instituts amb els i les artistes participants en aquesta edició del projecte educatiu de Bòlit. Centre d’Art Contemporani de Girona.

Cada dia noies i nois surten de casa seva per anar a l’escola. El seu camí és personal, de cada unx. Totxs van al mateix lloc, però des de llocs diferents i per camins que no necessàriament coincideixen: com a la vida. Atles, Mapa de Mapes agafa com a fil conductor aquest camí ambigu, ni totalment domèstic ni totalment escolar: el trajecte que separa la casa de l’escola. 

 

Com diu la filòsofa Marina Garcés, el camí a l’escola vol ser un camí de recorregut únic, però finalment mai ho acaba de ser. Al contrari, el camí a l’escola és el primer assaig de mobilitat en llibertat i encara que sigui, com Garcés diu, “de porta a porta”, té el poder renovat dia rere dia, d’introduir variants que remeten tant a la responsabilitat com a la llibertat dels individus, tant al sentit del deure com a l’aprenentatge de la capacitat crítica de dissentir.  

 

El camí a l’escola té una altra característica interessant: és escolar sense ser una activitat “de l’escola”; és formatiu sense ser una activitat específicament educativa i és personal (de cada estudiant) sense deixar de ser una activitat amb objectius comuns.  

 

Per aquest motiu i per la seva viabilitat pràctica, els i les artistes en consens l’han pres com a fil conductor en l’edició Bòlit Mentor 2023-2024, el projecte educatiu de Bòlit Centre d’Art Contemporani de Girona. Aquests camins que convergeixen a l’escola són els que han explorat, repertoriat, fet visibles, cantat, ballat i escrit els i les artistes amb els i les estudiants participants en aquesta edició, comissariada per Clara Garí, directora de Nau Côclea – Centre de Creació Contemporània de Camallera (Girona). 

 

> “Camins encaixats”: Alumnat i docents de Cultura audiovisual i Dibuix aplicat a les arts i al disseny (1er de Batxillerat) de l’Institut Josep Brugulat de Banyoles, amb la compositora Paula Grande 

 

> “Som com mirem”: Alumnat i docent d’Expressió Artística (4rt d’ESO) de l’Institut Santiago Sobrequés de Girona, amb la il·lustradora Nirvana Jiménez 

 

> “Calcani”: Alumnat i docent d’Educació visual i plàstica (4rt d’ESO) de l’Institut Carles Rahola de Girona, amb el col·lectiu d’arts escèniques Última vèrtebra (Anna Garreta i Quim Vilagran) 

 

 

Dates: Fins el 23 de juny 

Bòlit_PouRodó. Plaça del Pou Rodó, 7-9. 17004 Girona 
Organitza: Bòlit. Centre d’Art Contemporani 

Comissària: Clara Garí (Nau Côclea) 
Participa:  

> Instituts Rahola, Sobrequés i Brugulat | Centres educatius 

> Paula Grande, Nirvana Jiménez i Última vèrtebra | Artistes 

En el marc de: Bòlit Mentor 2023-2024 

Suport: Diputació de Girona 

Més informació: bolit/exposicions/2024/atles

 

 

Bòlit Mentor  

 

Projecte de Bòlit. Centre d’Art Contemporani de Girona que combina educació i creativitat amb un programa pilot basat en l’experiència i que va començar el 2012 amb l’objectiu d’establir una connexió futura i fructífera entre les escoles i els centres culturals del territori. 

 

Aquesta activitat educativa consisteix a introduir artistes visuals als centres d’educació secundària per desenvolupar un projecte creatiu juntament amb els i les estudiants (a través de tallers, conferències i altres activitats). Tot el projecte està dirigit per un curadorx d’arts visuals. La selecció dels i les artistes que hi participen es fa a través de convocatòria pública i les propostes presentades són seleccionades per un jurat expert. 

 

 

Clara Garí 

 

Artista, caminant i gestora cultural. És directora des de la seva fundació del Centre de Creació Contemporània Nau Côclea de Camallera (Girona) i, des del 2015, del programa de walking art «Grand Tour», una caminada de 300 km i 3 setmanes de durada que es fa cada any en companyia d’artistes de totes les disciplines. 

Paula Grande 

 

Paula Grande es mou entre els registres del jazz, el hip hop i la música llatina i popular, fent de la fusió el tret que més la caracteritza. Paral·lelament, participa en diversos projectes comunitaris de música i educació, com el Cor Feminista de l’Ateneu Coma Cros, de Salt (Girona), o les sessions sobre escriptura de lletres, veu i acompanyament musical amb diversos grups i solistes. La seva passió per fer de la música una eina de transformació, l’empeny a seguir treballant en projectes i processos de creació. 

Nirvana Jiménez 

 

A més a més del seu treball com a il·lustradora, fusionant tècniques manuals i digitals en una àmplia varietat de projectes des del sector editorial fins al musical o publicitari, Nirvana Jiménez porta anys explorant el gran format a través del muralisme. Com a directora d’art, condueix projectes creatius en col·laboració amb festivals, municipis, marques i artistes musicals. 

Última vèrtebra 

 

Última vèrtebra és una plataforma creada el 2019 pels artistes Anna Garreta i Quim Vilagran, per a la recerca, la creació i la promoció de l’art i la cultura. El moviment i el cos són alguns dels eixos vertebradors de les seves activitats. Relacionen propostes artístiques amb el coneixement, el territori i la creació escènica, mitjançant projectes que articulen aquests elements i faciliten processos per activar, conscienciar i transformar. Un segell artístic multidisciplinari que crea, dissenya i dinamitza instal·lacions escèniques, espectacles, exposicions, projectes de desenvolupament cultural comunitari i cultura popular, projectes de recerca artística i documental, i un festival de dansa (15m2 Festival Internacional de Microdansa Itinerant). 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més projectes educatius entorn de les arts visuals


 

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.