Assemblea Metropolitana Manifesta | Procés participatiu

Barcelona ha estat triada Capital Europea de la Democràcia 2023-2024 per enfortir i fomentar la democràcia i la lluita contra les desigualtats a escala local i metropolitana, a Europa i en l´àmbit internacional. En el marc d’aquesta iniciativa europea, es desenvoluparà l’Assemblea Metropolitana Manifesta, un projecte deliberatiu organitzat per Manifesta 15 Barcelona amb la col·laboració del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB).
El procés participatiu constarà de tres trobades presencials de debats programades entre març i abril, els resultats i conclusions de les quals es mostraran durant la Biennal Manifesta 15 Barcelona el mes de novembre, desenvolupant-se tallers i altres programes com a resposta al treball de l’Assemblea.
Aquesta assemblea ciutadana estarà formada per 60 persones de la regió metropolitana de Barcelona, amb cinc participants de cada municipi seleccionats per sorteig per garantir la diversitat en la convocatòria oberta i entre els perfils professionals escollits. Aquesta diversitat engloba no només el gènere, l’edat i la geografia, sinó també els orígens socioculturals. Entre els perfils de participants hi haurà també artistes independents i/o gestorxs culturals, persones que pertanyin a organitzacions socials, culturals i/o ecologistes locals.
Es busquen persones interessades en la transició ecosocial, l’art, les polítiques culturals i/o la metròpoli i les polítiques metropolitanes i hauran de ser exclusivament d’alguna de les 12 ciutats triades per al procés com són Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Granollers, L’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès i Terrassa.
Drets culturals i transició ecològica
La pregunta de la qual partirà l’Assemblea Metropolitana Manifesta serà: Com podem imaginar espais col·laboratius metropolitans que puguin influir en les polítiques culturals des de la perspectiva de la transició ecosocial? I mitjançant aquest procés els i les participants hauran de reflexionar sobre tres qüestions fonamentals:
> Com aplicar la futura Llei de Drets Culturals?
> Com pot la cultura inspirar i contribuir a la transició ecosocial?
> Com articular la cultura a la regió metropolitana?
L’objectiu del procés deliberatiu és explorar i experimentar nous espais de governança i processos democràtics en el desenvolupament de polítiques culturals, així com impulsar la col·laboració a escala regional. A més, des de la web de la Capital Europea de la Democràcia els i les participants podran accedir a la plataforma de participació ciutadana que servirà com a eix central de tot el procés.
Dates: 2023-2024
Del 30 de gener al 19 de febrer. Convocatòria oberta
> 21 de març: Primera assemblea (Barcelona)
> 25 d’abril: Segona assemblea (Sabadell)
> 23 de maig: Tercera assemblea (L’Hospitalet de Llobregat)
Setembre-Novembre: Biennal Manifesta 15 Barcelona
Organitza: Manifesta 15 Barcelona i Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB)
En el marc de: Capital Europea de la Democràcia. Barcelona 2023-2024
Més informació i inscripcions: capitalofdemocracy.barcelona
European Capital of Democracy (ECoD) European Capital of Democracy (ECoD) té com a objectiu principal promoure la innovació democràtica i l’enfortiment democràtic a escala local i metropolitana, a Europa i en l’àmbit internacional. Està impulsada per The Innovation in Politics Institut amb el suport del Consell d’Europa i de la Comissió Europea, i també hi col·laboren altres organitzacions que busquen aprofundir la democràcia, com són Democratic Society, RSA, German Marshall Foundation i una vintena més d’actors rellevants en aquest àmbit. |
Manifesta
Manifesta, la Biennal Nòmada Europea, canvia d’ubicació cada dos anys. Fundada a principis de la dècada de 1990, Manifesta replanteja la relació entre cultura i societat civil. La Biennal investiga i fomenta una transició ecosocial a través de la cultura contemporània en resposta a, i en estret diàleg amb, l’esfera social de la ciutat seu i les seves comunitats.
Manifesta a Barcelona explorarà dinàmiques innovadores i debats públics urgents: la sobirania com a tema i procés polític dins dels desafiaments de la globalització; la democratització de la vida pública; la defensa de l’espai públic davant de la privatització; la necessitat de combinar el progrés social amb els desafiaments mediambientals; la fragilitat en termes d’habitatge, moviments de persones, capitals, dades, i crisis econòmiques i ecològiques. |
#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies sobre Drets Culturals i processos participatius entorn de la vida a la ciutat
notícies
També et pot interessar
Los Montes Comunales. Cuanto pasado hay en el futuro | Trobada
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.