4 juny, 2024
Notícia

Artes de la colaboración. Experiencias desde Banco de Proyectos Colaborativos | Publicació

Presentació d'aquesta publicació que recull els 6 projectes participants a l'edició 2023 de “Banco de Proyectos Colaborativos”, una iniciativa de Tekeando i l'Ajuntament de Sevilla (ICAS) amb el suport de la Fundació Carasso.

“Artes de la Colaboración. Experiencias desde Banco de Proyectos Colaborativos” és una publicació elaborada per l’associació Tekeando, iniciativa de mediació cultural en l’àmbit de les pràctiques artístiques situades, amb el suport del Ministerio de Cultura i la Fundació Daniel y Nina Carasso, pensada per recollir les experiències i aprenentatges del programa “Banco de Proyectos Colaborativos” (BdPC).

 

La jornada de presentació prendrà forma de jornada de trobada entre les persones que han contribuït a la publicació, que estarà disponible per descarregar a la web de Tekeando després de la presentació, com ara els projectes participants a l’edició 2023 de BdPC que són: ARTE+ARTEDe voz, un cuerpoEnredar la memoria: (nuestras) genealogías feministasINTRA. Preguntas a la Tierra y su géneroRe-unir, re-habitar. Laboratorio social de prácticas instituyentesSevilla Negra. La ruta de la memoria invisible nos lleva a lugares inesperados.

 

 

Context de la publicació: El projecte “Banco de Proyectos Colaborativos”

 

“Banco de Proyectos Colaborativos” és un programa de creació i recerca a partir de pràctiques artístiques vinculades a contextos i territoris específics, impulsat a la ciutat de Sevilla des de la col·laboració entre l’associació Tekeando i l’Instituto de las Artes y de la Cultura de Sevilla (ICAS), amb el suport de la Fundació Carasso. En el programa, que ha tingut lloc entre octubre del 2022 i març del 2024, s’han realitzat sis projectes de diferents disciplines i enfocaments artístics.

 

La publicació es realitza com a tancament del programa després de conèixer-se que no tindrà continuïtat perquè l’ICAS ha decidit interrompre’l sense celebrar la segona convocatòria a la qual s’havia compromès.

 

 

Contingut de la publicació

 

L’objectiu d’aquesta jornada és donar a conèixer el contingut de la publicació, impulsada per l’equip d’acompanyament de BdPC, amb la intenció de reunir les experiències dels projectes desenvolupats al programa, realitzar una anàlisi dels rastres (experiències, metodologies i aprenentatges del fer artístic situat que cadascun dels projectes ha travessat), així com els derivats del treball de mediació, activació i avaluació dels equips que els han acompanyat.

 

Finalment, “Artes de la colaboración. Experiencia desde Banco de Proyectos Colaborativos” pretén explorar i connectar amb altres casos de l’àmbit nacional i internacional en els quals també s’està posant el focus en la cultura comunitària i la seva relació amb el terreny de la nova institucionalitat. Aquest últim eix és essencial per posar en valor pràctiques situades que incideixen en una gestió comunitària de la cultura transformadora.

 

 

Jornada de trobada

 

La jornada de presentació de la publicació es planteja com un espai de reflexió entorn de les arts col·laboratives. Per això, a més dels projectes participants i l’equip d’acompanyament de BdPC, també hi participaran altres agents de la cultura relacionats amb el tema de la recerca.

 

Aquest equip d’acompanyament, que és també l’equip editorial de la publicació, està format per Santiago Barber i Macarena Madero Silva [Tekeando], Blanca Crespo [Associació La Transicionera], Cristina Serván Melero [UCA], Lucía Sell Trujillo [US] i Amapola López Fernández [ICAS]).

 

Entre els ponents estaran Isabel Ojeda (Directora de l’Àrea de Cultura i Participació de la UNIA), Saúl Esclarín (President de l’Asociación de Profesionales de la Cultura de Aragón), la gestora cultural i creadora Violeta Hernández (Directora de l’Instituto Andaluz de las Artes Escénicas y de la Música de la Junta de Andalucía), Xián Rodríguez (Conseller tècnic a la Subdirección General de Cooperación Cultural con las Comunidades Autónomas de la Dirección General de Derechos Culturales del Ministerio de Cultura, des d’on coordina els programes Cultura y Ciudadanía i Cultura y Ruralidades) i la gestora cultural, comissària i investigadora Zoe L. Mitger.

 

 

Perquè et pot interessar

 

Aquesta publicació afronta la dificultat que suposa tot el treball de recopilació i anàlisi de les experiències, metodologies i aprenentatges d’una iniciativa d’arrel comunitària com és “Banco de Proyectos Colaborativos”. Un programa d’art, mediació i territori generat per artistes, comunitats i agents socials mitjançant  processos col·lectius de recerca, creació i experimentació artística.

 

No obstant, en aquest cas, suposa un esforç afegit perquè els seus impulsors, l’associació Tekeando, informa en el Comunicat de la no continuïtat del programa que, des de les passades eleccions municipals celebrades el maig del 2023, no han rebut resposta per part de l’ICAS, la institució pública que el recolzava, en relació a la seva continuïtat.

 

En aquest context, Tekeando ha impulsat com a tancament i comiat no només una publicació, sinó també una jornada plantejada com a un espai per al debat sobre la situació en la qual es troben les polítiques en relació a la cultura comunitària al territori espanyol.

 

 

Dates: 12 de juny

Presentació de la publicació. 17,30h. UNIA. Américo Vespucio 2, Monasteri de Sta. Mª de las Cuevas, Illa de la Cartuja (Sevilla)

Impulsa: Tekeando

Equip editorial: Santiago Barber i Macarena Madero (Tekeando), Blanca Crespo (La Transicionera), Cristina Serván (UCA), Lucía Sell (US) i Amapola López (ICAS)

Participa:

> ARTE+ARTEDe voz, un cuerpoEnredar la memoria: (nuestras) genealogías feministasINTRA. Preguntas a la Tierra y su géneroRe-unir, re-habitar. Laboratorio social de prácticas instituyentesSevilla Negra. La ruta de la memoria invisible nos lleva a lugares inesperados | Projectes

> Isabel Ojeda (UNIA), Saúl Esclarín (PROCURA), Violeta Hernández (IAAEM), Xián Rodríguez (Ministerio de Cultura) i Zoe L. Mediero | Ponents

> Ralxx.me y Losoho | Performance sonora

Col·labora: Universidad Internacional de Andalucía (UNIA)

Suport: Ministerio de Cultura y Fundación Carasso

En el marc de: Programa Banco de Proyectos Colaborativos

Més informació: tekeando/jornada-presentacion-de-artes-de-la-colaboracion-experiencias-desde-banco-de-proyectos-colaborativos

 

 

Sobre els autors:

 

L’associació Tekeando, en diàleg amb altres agents amb els qui opera, treballa en la capacitat de les pràctiques col·laboratives i les pedagogies col·lectives de generar espais de treball amb els quals investigar i accionar formes alternatives i crítiques de producció, distribució i governança en cultura.

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més documents entorn de les pràctiques comunitàries


 

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.