18 maig, 2015
Notícia

Art i educació. Programes, projectes i convocatòries

Exposicions "LA MEVA BIOGRAFIA" (BaumannLab Terrassa), "BÒLIT MENTOR 3. L’ART DE SALTAR" (Bòlit, Girona) i "ART + ESCOLA + LLUM" (ACVic) / Convocatòries "CINEMA EN CURS 2015-2016" i Programa "MECENAZGO EXPANDIDO". Convocatoria para la producción de una herramienta educativa (LABoral. Centro de Arte y Creación Industrial de Gijón)

Per a escoles i instituts el final del darrer quadrimestre és el moment de clausurar processos de treball i compartir allò que s’ha fet. Aquest degotall de presentacions i exposicions ens fa adonar què els temps estan canviant i, si fa una dècada els projectes d’art i educació eren una raresa, avui dia (tot i que sense ser propostes majoritàries) no només tenen més protagonisme en els contextos educatius i artístics, sinó que també responen a iniciatives més sostenibles i continuades. Projectes fets en el marc de propostes amb una visió programàtica, que enllacen polítiques culturals amb polítiques educatives, o a la inversa, amb voluntat de treballar a llarg termini.

 

 

 

LA MEVA BIOGRAFIA
Les obres presentades en aquesta exposició són el resultat del taller realitzat al Baumannlab en el marc de la beca de Disseny d’accions formatives. Aquest taller, dirigit per Art al Quadrat, ha comptat amb la participació d’alumnat de batxillerat artístic de dos instituts de Terrassa.

 

El taller artístic ha propiciat una col·laboració intergeneracional amb els i les alumnes i els seus avis/àvies. Conjuntament, han fet possible la creació d’una sèrie d’obres artístiques que repleguen tant la biografia de la gent gran, com les inquietuds artístiques dels joves.

 

Partint d’una fase de documentació biogràfica, s’han vist diferents maneres de recavar la història dels majors per transformar-la artísticament en diferents tècniques: pintura, fotografia, documental i il·lustració.

 

Aquest taller forma part del projecte La memòria familiar, creat per Art al Quadrat i dirigit a persones majors i adolescents residents a Terrassa interessats a conservar la memòria viva i les històries personals a través del treball amb la memòria individual i el patrimoni familiar dels participants.
———-
Dates: Fins el 14 de juny al Baumannlab (Laboratori de Creació Jove). Avda. Jacquard, 1. 08222 Terrassa.
A càrrec de: Art al Quadrat (Gema i Monica Del Rey Jordà).
Participa: alumnat de batxillerat artístic de l’Institut Torre del Palau i de l’I.E.S Investigador Blanxart de Terrassa (Amine Benallala, Ariadna Font, Noelia Morales i Marina Rastrero).
———-
Més informació:
baumannlab.cat/node/561

 

 

 

ART + ESCOLA + LLUM
Exposició de treballs realitzats en el marc de la quarta edició d’ART I ESCOLA, projecte expositiu del col·lectiu artístic Morir de Frío.

 

Des del seu inici ART I ESCOLA promou la presència de l’art a l’escola, fomenta la col·laboració entre entitats de l’àmbit de les arts i l’educació per compartir recursos i metodologies, dóna suport als docents per desenvolupar projectes transversals i facilita la visibilitat dels treballs que es realitzen a partir d’un eix temàtic comú; aquest any, LA LLUM.

 

ART i ESCOLA és un programa iniciat el 2011, impulsat per ACVic Centre d’Arts Contemporànies i el Centre de Recursos Pedagògics d’Osona, en col·laboració amb el Col·legi d’Arquitectes, l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, l’Escola d’Arts Plàstiques de Torelló, Fundació Privada Osona Formació i Desenvolupament, H. Associació per a les Arts Contemporànies, Materials Educatius, el col·lectiu Morir de Frío, Pakdart i la Universitat de Vic.
———-
Dates: Fins el 31 de juliol de 2015.
ACVic. Centre d’Arts Contemporànies. Sant Francesc, 1. 08500 Vic.
A càrrec de: col·lectiu Morir de Frío (comissariat)
Participa: L’exposició compta amb treballs d’alumnes dels següents centres educatius: C. L’Escorial, Vic – C. La Salle, Manlleu – C. Pare Coll Fedac, Vic – C. Sagrat Cor, Vic – C. Sant Miquel dels Sants, Vic – CEE Ramon Surinyach, Ripoll – Esc. Andersen, Vic – Esc. Bellpuig, Sant Julià de Vilatorta – Esc. Doctor Salarich, Vic – Esc. El Cabrerès, L’Esquirol – Esc. Farigola, Seva – Esc. El Gurri, Taradell – Esc. El Vinyet, Solsona – Esc. Els Castanyers, Viladrau – Esc. L’Era de Dalt, Tona – Esc. La Montjoia, Sant Bartomeu del Grau – Esc. Miquel Martí i Pol, Lliçà d’Amunt – Esc. Mossèn Cinto, Folgueroles – Esc. Muntanyola, Muntanyola – Esc. Rellinars, Rellinars del Vallès – Esc. Rocaprevera, Torelló – Esc. Sant Marc, Calldetenes – Esc. Tomàs Raguer, Ripoll – Esc. Vic Centre, Vic – INS Jaume Callís, Vic – INS La Plana, Vic – INS Miquel Martí i Pol, Roda de Ter – INS Taradell, Taradell – SI Calldetenes, Calldetenes – SI Gurb, Gurb.
———-
Més informació:
acvic.org/ca/projectes-expositius/1743-art-escola-llum

 

 

 

BÒLIT MENTOR 3. L’ART DE SALTAR
El projecte Bòlit_Mentor, que combina creació i educació, es va iniciar l’any 2012 des de Bòlit. Centre d’Art Contemporani de Girona amb l’objectiu d’establir una connexió fructífera i de futur entre els centres de producció cultural i artística i els centres docents de la ciutat.

 

La proposta es va reformular per a la convocatòria 2013, incorporant la figura d’un comissari que tutoritzava tot el projecte, seleccionant els artistes en convocatòria pública  i ampliant el seu radi d’acció a les comarques gironines.

 

Per a l’edició 2014 es va establir que els artistes fossin al mateix temps docents, per la qual cosa es va ampliar el nombre d’instituts que hi podien participar.

 

L’edició de 2015 ha treballat una lectura contemporània de les ciutats i del context social, econòmic i cultural en què vivim.
———-
Dates: Fins el 31 de maig de 2015.
Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar. Rambla de la Llibertat, 1. 17004 Girona.

A càrrec de: Àlex Nogué/comissari.
Participa: Artistes docents i centres educatius: Ester Baulida amb l’INS Josep Brugulat de Banyoles (projecte “Un vestit/un llit”), Josep Masdevall amb l’INS Alexandre Deulofeu de Figueres (projecte “Acció?”), Conxa Moreno amb l’Escola Cor de Maria d’Olot (projecte “La vida mirada, saltar més enllà de la tanca”) i Servand Solanilla amb l’INS Montgrí de Torroella de Montgrí (projecte “Exercicis des del costat dret”).
———-
Més informació:
bolit.cat/cat/arxiu-i-fons/fons-documental-propi/capsulas/bolit-mentor-3

 

 

 

CINEMA EN CURS 2015-2016
Oberta la convocatòria per participar a la 11a edició de Cinema en curs, programa de pedagogia del cinema a escoles i instituts de l’Associació A Bao A Qu.

 

Cinema en curs s’estructura en quatre grans eixos de treball: els tallers, impartits conjuntament per docents i un/a cineasta (grups de 5è de primària a 1r de Batxillerat i Cicles formatius de grau mitjà); els tallers desenvolupats pels mestres en el marc de “Petit Cinema en curs” (de P3 a 2n de primària) i d’Experiències Cinema en curs (de 3r de primària a 2n de Batxillerat); la formació dels docents i l’elaboració de recursos, propostes i metodologies a partir de l’experiència dels tallers extensibles a totes les edats i contextos educatius. El desenvolupament dels tallers es pot seguir a través del bloc de Cinema en curs.

 

Poden participar en aquesta convocatoria tots els centres d’educació primària i secundària de titularitat pública de Catalunya. El nombre de centres participants a l’edició 2015-2016 està subjecte al finançament de què es disposi. Existeix un programa paral·lel de Cinema en curs a d’altres comunitats autònomes com Madrid o Galicia i també a Xile o Argentina.
———–
Dates: Oberta fins el 8 de juny de 2015.
Organitza: Associació A Bao A Qu.
Suport: Fundació Daniel i Nina Carasso, Departaments de Cultura, Ensenyament i Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, l’Institut de Cultura de Barcelona i els ajuntaments dels municipis implicats (Bordils, L’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Sant Vicenç de Castellet, etc.). El finançament prové principalment de subvencions públiques i ajuts privats que sol·licita l’associació A Bao A Qu.
———–
Més informació sobre la convocatòria:
cinemaencurs.org/ca/convocatories

 

 

 

PROGRAMA MECENAZGO EXPANDIDO. CONVOCATORIA PARA LA PRODUCCIÓN DE UNA HERRAMIENTA EDUCATIVA
Convocatoria lanzada desde LABoral para la producción de una herramienta educativa. El objetivo es el desarrollo de un proyecto que acerque a profesores y alumnos la práctica artística contemporánea como recurso para trabajar el currículo escolar. Se trata de un llamamiento que nace con vocación plurianual y se enmarca en el programa Mecenazgo Expandido. desde un modelo de colaboración, el del programa “Mecenazgo Expandido”, que involucra a un grupo de coleccionistas privados y que se presenta como un nuevo paradigma en el ámbito del fomento de la creación artística y de la financiación cultural en espacios públicos.

 

La herramienta se desarrollará en colaboración con la comunidad educativa de Asturias, durante una residencia de producción en LABoral, dividida en dos partes de hasta dos meses, y tendrá lugar entre octubre y noviembre de 2015 y febrero y marzo de 2016. Un requisito es que dicha herramienta sea abierta y colaborativa, de forma que cualquier usuario pueda mejorarla, evolucionarla o adaptarla, y escalable, de modo que pueda utilizarse en contextos con escasos recursos. Debe, además, combinar un trabajo de innovación pedagógica con un uso práctico y real en el contexto del aula.

 

Destinada a creadores o colectivos cuyo trabajo aúne arte contemporáneo, pedagogía y nuevas tecnologías, la convocatoria está dotada con 10.000 euros en concepto de producción y honorarios. Los organizadores correrán, además, a cargo del alojamiento, en las residencias que LABoral dispone para tales fines, y proporcionarán una bolsa de viaje de hasta 1.500€ brutos.

———-
Organiza: LABoral. Centro de Arte y Creación Industrial de Gijón.

A cargo de: La selección del proyecto ganador correrá a cargo de un jurado formado por los coleccionistas promotores de la beca, Alicia Ventura (directora del programa Mecenazgo Expandido), dos representantes de LABoral y dos expertos externos.

Participa: Colección ACB, Julián Castilla, Tanalot 98 SL y Mariano Yera.

En el marco de: programa Mecenazgo Expandido

Apoyo: Este programa contempla la producción de obras artísticas y herramientas educativas que serán financiadas por diversos coleccionistas privados.
———–
Más información:
laboralcentrodearte.org/es/recursos/prensa/noticias/herramienta-educativa

 

 

 

També publicat al nostre Facebook

 

Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels esdeveniments, espais i projectes difosos.