9 octubre, 2014
Notícia

Art i educació: jornades, projectes, convocatòries i formacions

En aquesta arrancada postvacacional les xarxes socials van plenes d'iniciatives que interrelacionen el camp educatiu i l'artístic i que, difoses de manera conjunta, alimenten la il·lusió d'un context que s'articula com un ecosistema. Convocatòries PIPA (Lo Pati) i Levadura (Ayuntamiento de Madrid y Fundación Banco Santander), workshop "Activar el aula" (MACBA), programa "Pedagogies de Fricció" (Espai 13, Fundació Miró), curs "Ser o no ser (un cuerpo). Identidades, sujetos, objetos (Museo Reina Sofía), programa "Hamaca Educa" (Hamaca), Escoleta de Cinema (Teleduca) i projectes escolars d'animació audiovisual (CCCB Educació).

A Polièdrica ens interessen les accions, els projectes i les polítiques públiques que faciliten una interacció entre educació, art i producció cultural. Especialment aquelles propostes que creen, alhora, una xarxa, una articulació sistèmica que produeixi un context d’iniciatives diverses. Una heterogeneïtat amb la qual s’expressi la idea d’una creativitat col·lectiva i social.

 

 

CONVOCATÒRIA PIPA
Aquesta convocatòria de Lo Pati – Centre d’Art Terres de l’Ebre s’emmarca dins el projecte L’Aula al Pati i està dirigida a projectes d’intervenció pedagògica i artística a desenvolupar al llarg del curs 2014-2015 en un centre educatiu del territori.
—–
Dates: Fins al 16 de novembre.
Organitza: Lo Pati (L’Aula al Pati).
—–
Més informació: lopati.cat/convocatoria-pipa-l-aula-al-pati

 

 

CONVOCATORIA LEVADURA
Levadura es un programa impulsado por el Ayuntamiento de Madrid (Área de Gobierno de Las Artes, Deportes y Turismo) y la Fundación Banco Santander que se articula en base a residencias anuales para que cuatro creadores-educadores internacionales (Chile, Brasil, Gran Bretaña y Polonia) desarrollen su trabajo en Madrid en colaboración con cuatro centros del Ayuntamiento (Matadero Madrid, Conde Duque, Medialab-Prado, CentroCentro Cibeles) y cuatro colegios de la ciudad. La idea es crear una comunidad de aprendizaje formada por tres agentes: creador/estudiantes/profesor.

 

Paralelamente se realiza una convocatoria orientada a profesores de centros escolares de primaria y secundaria que quieran desarrollar proyectos de este tipo formando equipo con sus alumnos y el creador seleccionado.
—–
Fechas: Hasta el 16 de octubre.  

Organiza: Ayuntamiento de Madrid (Área de Gobierno de Las Artes, Deportes y Turismo) y Fundación Banco Santander.
—–
Más información: fundacionbancosantander.com/levadura

 

 

WORKSHOP ACTIVAR EL AULA
Aquesta proposta planteja el workshop com un nou espai on el professorat podrà adquirir coneixements i recursos d’aplicació directa a l’aula.

 

Concebuts amb un format de taller pràctic, els workshops seran impartits per artistes, agents del món de l’art i especialistes de la comunitat educativa (…)
———
Dates: Del 19 de desembre de 2014 al 15 d’abril de 2015.
Organitza: MACBA.
———
Més informació: macba.cat/workshops_activar-aula

 

 

PEDAGOGIES DE FRICCIÓ
Programa de mediació pedagògica del cicle Lesson 0 (Espai 13 de la Fundació Miró) i té com a objectiu construir relacions de manera negociada amb i entre col·lectius diversos a partir de les propostes artístiques que integren el cicle.

 

Aquestes col·laboracions pretenen activar interpel·lacions mútues entre els participants (docents, artistes, estudiants, comissaris, educadors de museus, joves, entitats culturals i socials…) al voltant de les respectives posicions pel que fa a l’educació i les pràctiques artístiques.
———
Dates: Del 19/09/2014 al 06/09/2015 (Cicle Lesson 0).
Organitza: Fundació Miró.
A càrrec de: Aida Sánchez de Serdio, Cristian Añó (Sinapsis) i Rachel Fendler/coordinació.
———
Més informació: pedagogiesdefriccio.wordpress.com

 

 

SER O NO SER (UN CUERPO). IDENTIDADES, SUJETOS, OBJETOS
El objetivo de este curso del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía es plantear una investigación en el marco de un colectivo mixto formado por adultos y niños a través de una serie de prácticas conjuntas, de forma que su contenido adquiera sentido para cada individuo en particular y para las relaciones del grupo en general.
—–
Fechas: Del 14 noviembre de 2014 al 25 abril de 2015.
Organiza: Museo Reina Sofía.
A cargo de: Amalia Fernández Sánchez y Santiago Alba Rico/equipo docente.

—–
Más información: museoreinasofia.es/ser-o-no-ser-cuerpo

 

 

HAMACA EDUCA
Un programa ideado por la plataforma de audiovisual experimental Hamaca para desarrollar la enseñanza de los contenidos curriculares de la educación secundaria, bachillerato y ciclos formativos con propuestas de video creación contemporánea.

 

El programa incluye diferentes actividades para la lectura y análisis de los vídeos según los objetivos curriculares de cada curso, a la vez que se proponen actividades en la clase relacionadas con la experiencia y la reflexión del alumnado junto con talleres de práctica audiovisual con guionistas.
——
Organiza: Hamaca.

Apoyo: Institut de Cultura de Barcelona y Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
——
Más información: hamacaonline.net/educa

 

 

ESCOLETA DE CINEMA
Un nou projecte endegat dins del marc de la cooperativa d’educació integrada en l’entorn Les Nómades. Es tracta d’una iniciativa liderada per un equip professional de les arts audiovisuals i plàstiques, coordinat per Teleduca i especialitzat en l’àmbit comunitari, socioeducatiu i del lleure que, des de 2017, és projecte resident a la Fàbrica de creació Fabra i Coats de Barcelona.

 

Aquest és un projecte basat en el concepte, de l’educació creativa, on l’infant descobreix el seu entorn rere una càmera i s’introdueix en el disseny i la creació audiovisual mitjançant el joc, la imaginació, la relació i la creativitat.
———
Dates: curs 2014/15-en actiu.
Organitza: Teleduca.
———
Més informació: escoletadecinema.wix.com

 

 

COM ES CONCRETEN LES PRÀCTIQUES CULTURALS I ARTÍSTIQUES FETES A L’AULA? EXEMPLES DES DE L’AUDIOVISUAL

Recull projectes d’animació audiovisual realitzats a les escoles, inclosos en el document El cinema d’animació: fet cultural, recurs educatiu.

 

Llistat d’enllaços als projectes:

>> Un casament de bojosLes salvatges aventures de Cloe Jones Animació stop motion a Institut Eugeni d’Ors, Vilafranca del Penedès

>> Stop MotionEls colors. Animació stop motion Institut Euclides, Pineda de Mar

>> Barri de verdures Escola Cervantes

>> Tintín al Raval Escola Collaso i Gil

>> Quatre escenes del naixement. Dibuixos animats i cançons Escola Sant Pere Claver

>> Fem pel·lícules Escola Baixeras

>> Concurs de vídeos Recital Virtual Institut Serra del Miramar, Valls

>> Deja-vú. Animació stop motion Institut Ramon Turró i Darder, Malgrat de Mar

>> Videoanimacions Projecte Magrana: Pere CaldersJoan Brossa, master class. Col·legi Sant Miquel dels Sants, Vic

>> Taller Stop motion Institut Francesc Macià, Cornellà de Llobregat

>> La funció de circ i L’atac dels ous ferrats Animació stop motion. Escola Lavínia

>> Som del Raval Documental amb seqüències d’animació. Institut Miquel Tarradell

>> Spots per Sant Jordi Escola Sadako

>> Setmana del cinema Escola Nabí

>> Stop motion amb música de Pau RibaStop motion a primària Escola Dalmau Carles, Girona

>> The sound of sunshine. Stop motion com a treball de recercaTaller de stop motion Escola Vedruna Gràcia

>> Art i Escola La Salle Manlleu

>> Stop motion Institut Ramon Muntaner, Figueres

>> Una mà de contes a l’escola Drassanes

>> Scratch a l’Escola Projecte

—–

Data de publicació: 07/07/2014.

Publica: CCCB Educació.

—–

Més informació: cccbeducacio.org/cinema-animacio-recurs-educatiu

 

 

 

També publicat al nostre Facebook

 

Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.