Art com a espai de trobada i Ruta Comunal | Jornades
El projecte europeu “Art Living Lab for Sustainability”, impulsat per Concomitentes, De Nieuwe Opdrachtgevers (Bèlgica), la Société des Nouveaux Commanditaires (França) i la Universitat de Santiago de Compostela, realitza la primera de les seves jornades públiques a Santiago de Compostela i a Couso (Gondormar, Pontevedra).
> “Art com a espai de trobada”
A la primera de les jornades es reflexionarà sobre el paper de l’art com a generador de llocs de trobada i el seu compromís amb el medi ambient, subratllant la necessitat de tornar a teixir una trobada societat-territori, un dels objectius generals del projecte europeu. En aquesta sessió es vol reflexionar sobre com l’art enforteix els mecanismes perquè les comunitats puguin autogestionar el seu territori.
La trobada arrencarà amb una conversa oberta amb Carme Nogueira (artista del projecte de Concomitentes, Legado Cuidado), Amanda Crabtree (experta en formació de mediació i coordinadora de la Société des Nouveaux Commanditaires), Thérèse Legierse (curator d’art i coordinadora de De Nieuwe Opdrachtgevers) i Fran Quiroga (investigador transdisciplinar i coordinador de Concomitentes). Les persones relatores aprofundiran sobre el poder de l’art per generar llocs de trobada que facilitin agència ciutadana, subratllant l’impacte més enllà de la producció d’una obra artística. |
> “Ruta comunal”
Al llarg de la segona jornada es visitarà el Monte Vecinal de Couso, autogestionat pels i les veïnes i propietàries del territori, seu del projecte europeu a Espanya, “Tierra Común”, mediat per Natalia Balseiro. Durant el recorregut, diferents expertxs compartiran detalls sobre la història i gestió comunitària del “monte vecinal” a Galícia (aproximadament un 25% del territori gallec està autogestionat per les seves comunitats). Juntament amb Natalia Balseiro participaran Xosé Antón Araujo (president de la comunitat de Montes de Couso) i David Soto (professor de la Universitat de Santiago de Compostela).
Un cop finalitzada la ruta, tindrà lloc la conversa amb Benito Burgos (subdirector General de Cooperación Cultural con las Comunidades Autónomas del Ministerio de Cultura y Deportes d’Espanya i coordinador del programa Cultura y Ruralidades) sobre la necessitat de diversificar l’oferta cultural en àrees rurals. |
“Art Living Lab for Sustainability”
El projecte “Art Living Lab for Sustainability” té com a repte atendre tres mecanismes de gestió comunitària: la de la muntanya amb “Tierra Común” (Monte Vecinal de Couso, Galícia, Espanya), la de l’argila amb “Clay Commons” (Boom, Flandes, Bèlgica) i la de l’aigua amb “Water Commons” (Parc Natural Regional de l’Alt Jura, França). Amb aquest objectiu es posa en pràctica la metodologia de Nouveaux Commanditaires mitjançant un procés de mediació que incorpora la societat civil en processos de creació d’art contemporani per respondre, a través d’una proposta artística basada en la natura, als reptes ambientals identificats en aquests tres entorns.
És un projecte finançat pel programa Europa Creativa de la Unió Europea, coordinat per Concomitentes i desenvolupat juntament amb De Nieuwe Opdrachtgevers, la Société des Nouveaux Commanditaires i la Universitat de Santiago de Compostela, el Monte Vecinal en Mano Común de Couso (Galícia, Espanya), la Flemish Land Society (Bèlgica) i la Fundación Daniel y Nina Carasso (Espanya, França). |
Concomitentes
Concomitentes és una plataforma creada l’any 2018 per al desenvolupament d’un programa i una metodologia on la societat civil busca resposta a les seves necessitats mitjançant la producció artística contemporània.
És el resultat d’un procés de treball entre la Fundación Carasso (dins del seu àmbit d’actuació vinculat a l’art ciutadà) amb un grup de mediadorxs que duen a terme les 5 concomitàncies desenvolupades a Espanya: Veronica Valentini, mediadora a Catalunya (Diversorium. Barcelona, 2019-2021); Felipe G. Gil, mediador a Andalusia i Canàries (UCI Pediàtrica. Santa Cruz de Tenerife, 2018-); Fran Quiroga, mediador a Galícia (Legado Cuidado, Betanzos, A Coruña, 2018-), Julia Morandeira, mediadora a Madrid (Biblioteca Belles Arts UCM. Madrid, 2018-2023) i Alejandro Alonso amb Sören Meschede (Aguas Vivas. Llanos de Penagos, Cantabria, 2022-2024). |
Dates: 26 i 27 de maig. Amb inscripció prèvia
En gallec i anglès amb traducció consecutiva
- 25 de maig: “Arte como espacio de encuentro”. 17h. Zona C – Rúa do Preguntoiro, 1. Santiago de Compostela.
- 26 de maig: “Ruta comunal”. 17h. Monte Vecinal de Couso. Gondomar (Pontevedra)
Organitza: “Art Living Lab for Sustainability” (Concomitentes, De Nieuwe Opdrachtgevers, Société des Nouveaux Commanditaires i Universitat de Santiago de Compostela)
Participa: Carme Nogueira (Legado Cuidado), Amanda Crabtree (Société des Nouveaux Commanditaires), Thérèse Legierse (De Nieuwe Opdrachtgevers), Fran Quiroga (Concomitentes), Xosé Antón Araujo (Comunitat Montes de Couso), Natalia Balseiro (Tierra Común), David Soto (Universitat de Santiago de Compostela) i Benito Burgos (Cooperación Cultural con las Comunidades Autónomas i Cultura y Ruralidades)
Més informació i inscripcions: concomitentes/encuentro-europeo-arte-como-espacio-de-encuentro-y-ruta-comunal
#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre iniciatives impulsades des de Galícia
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.