Arqueo Rurales | Jornades
Després d’una primera edició, celebrada l’estiu de 2020 en format molt reduït per les restriccions derivades de la pandèmia per la COVID19, aquestes II Jornades d’Arqueo Rurales es dedicaran a l’Educació Patrimonial, obrint-se un procés de participació per a la selecció de 10 comunicacions que formaran part d’una taula de presentacions.
Aquesta trobada és una iniciativa de Tarteso en Comunidad, la plataforma encarregada del procés de socialització i mediació de Construyendo Tarteso, un projecte de recerca entorn del jaciment arqueològic de Casas del Turuñuelo (Guareña, Badajoz). Coordinat per La Underground Colectiva, oficina itinerant i oberta de gestió comunitària del patrimoni cultural, i l’Instituto de Arqueología de Mérida (CSIC-Junta d’Extremadura), l’objectiu de la plataforma és fer partícip de la recerca sobre la cultura tartèssia la comunitat del territori.
El procés de participació
Aquest procés participatiu vinculat a les II Jornades Arqueo Rurales respon a la reflexió que des d’aquesta iniciativa s’estableix entorn de la incorporació de les comunitats en els processos de creació de coneixement patrimonial, entenent el Patrimoni Cultural com a part dels béns comuns, tangibles, intangibles i relacionals, que formen part de l’economia del coneixement comunitari, i que deuen o poden ser gestionats dins dels paràmetres de l’economia del do i la participació interessada.
Les propostes candidates a les comunicacions podran ser projectes desenvolupats (o en curs), o reflexions sobre aspectes vinculats a la divulgació o la generació / transmissió de coneixement sobre el Patrimoni Cultural, metodologies, eines, projectes d’educació formal o no formal, o processos comunitaris, entre altres. I podran presentar-se tant des de l’acadèmia com des de la comunitat, a títol personal, o des de col·lectius socials i culturals.
Les Jornades
Aquesta edició d’Arqueo Rurales se centrarà en l’Educació Patrimonial, en eines i metodologies que permetin generar comunitats d’aprenentatge i treballar entorn de processos de ciència ciutadana.
Les jornades s’han dividit en dues sessions:
> Sessió 1: Divulgació i didàctica del Patrimoni des dels espais acadèmics i els centres de recerca.
> Sessió 2: Processos de generació de coneixement i Educació Patrimonial des d’àmbits comunitaris.
Es vol obrir el debat sobre com s’està treballant des de la gestió i educació patrimonial, tant des dels discursos tradicionals dominants com des de la incorporació de nous actors, sumant a les comunitats en espais on abans no estaven. Aquí entren conceptes com el Patrimoni Expandit, que neix de l’apropament del projecte a l’Escola Expandida, convertint la creació de coneixement patrimonial en un acte col·laboratiu i compartit que agrega altres formes de gestió educativa per incorporar diferents comunitats d’aprenentatge.
També es volen visibilitzar pràctiques educatives “no convencionals”, abordant aquesta pràctica des de l’acció-participació, integrant la recerca des del fer… Una pràctica que reafirmi la ciutadania com a comunitat crítica, compromesa i lliure de compartir un codi obert que faciliti la rèplica de processos i eines, i que permeti “enfrontar-nos” a les pràctiques hegemòniques que estipulen què és? i com es gestiona? el Patrimoni Cultural, o en aquest cas, què s’ensenya?, com s’ensenya?, qui ensenya? i a qui s’ensenya? el Patrimoni Cultural.
Dates: Del 22 al 25 de maig
Guareña (Badajoz)
> Fins l’1 d’abril: Termini per a l’enviament de comunicacions. Formulari de participació
> Fins el 8 de maig: Termini per inscriure’s com a assistent. Formulari d’assistència
Organitza: Tarteso en Comunidad
Coordina: La Underground Colectiva i Construyendo Tarteso
Col·labora: FECYT – Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades, Instituto de Arqueología de Mérida (CSIC-Junta de Extremadura) i Ajuntament de Guareña
Més informació i inscripcions: tartesoencomunidad/arqueorurales
Tarteso en Comunidad
Arqueo Rurales [Jornades sobre Arqueologia i Comunitat Rural] forma part de Tarteso en Comunidad, la plataforma de difusió i socialització del coneixement científic del projecte Construyendo Tarteso, encarregat de les recerques en el jaciment de Casas del Turuñuelo (Guareña, Badajoz]), així com de l’entorn en el qual vincular la comunitat d’aquest territori en tot el procés.
Tarteso en Comunidad i Arqueo Rurales estan coordinats des de La Underground Colectiva i Construyendo Tarteso com a part de la Comunitat SOPA, amb la col·laboració de la FECYT – Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades, l’Instituto de Arqueología de Mérida (CSIC-Junta d’Extremadura) i l’Ajuntament de Guareña. |
Construyendo Tarteso 2.0
Construyendo Tarteso 2.0 és un projecte del Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) dins del Pla Estatal R+D+i del Ministerio de Ciencia e Innovación amb l’objectiu de caracteritzar la cultura material tartèssia al Valle Medio del Guadiana, introduint el concepte d’arquitectura com a element integrat al territori. |
La Underground Colectiva
La Underground Colectiva facilita processos de mediació cultural, ciència ciutadana i gestió comunitària de la cultura a partir de metodologies de recerca–acció participativa entre Extremadura, Galícia i Llatinoamèrica. |
#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb participació ciutadana i ciència
notícies
També et pot interessar
STEAM con A, convocatòria per a nous centres de la Comunitat de Madrid
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.