12 febrer, 2024
Notícia

Aquí i ara: artivisme en temps d’emergència | Jornada

Jornades coorganitzades a Manresa per l’Ateneu Cooperatiu de Catalunya Central i LAVIRAL, projecte cultural que posa l’art i la ciència al servei de les problemàtiques ambientals del territori, amb l’aigua com a focus de la 1ª edició.

Tramoia Produccions Culturals impulsa un nou projecte, LAVIRAL. Escola Radical d’Arts i Ciències, amb la complicitat de tres centres de residència d’artistes de Catalunya: el Centre d’Art i Natura (Pallars Sobirà), el Centre Quim Soler (Priorat) i el Konvent (Berguedà).

 

En aquesta primera edició pilot s’abordarà la problemàtica de l’aigua i s’ha seleccionat un grup de 7 artistes i científics/ques amb un ampli bagatge en la recerca en el territori i amb una mirada activista i transformadora. Aquest equip científic i artístic treballarà amb els agents locals en el marc de les tres residències que es portaran a terme entre els mesos de febrer i maig i que culminaran amb una jornada pública a Barcelona el mes de juny.

 

El projecte engegarà el 15 de febrer a Manresa amb unes jornades obertes al públic, coorganitzades amb l’Ateneu Cooperatiu de Catalunya Central sota el títol “Aquí i ara: artivisme en temps d’emergència“. El programa de la jornada, amb inscripció gratuïta, ofereix una primera part oberta al públic pel matí i una formació interna per la tarda.

 

 

> Jornada oberta

 

El programa del matí inclou la participació de la enginyera agrícola Annelies Broekman (Membre del grup d’investigació sobre Aigua i Canvi Global i del grup d’art i ciència Ecotons del CREAF i, també, de la Fundació per a una Nova Cultura de l’Aigua) que farà una introducció global als conflictes de l’aigua a Catalunya. Annelies Broekman forma part de l’equip científic de LAVIRAL, juntament amb el geòleg i assagista Daniel Barbé (Membre de la Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua) i de la paleoclimatòloga Mercè Cisneros (membre del grup d’investigació del Centre en Canvi Climàtic de la Universitat Rovira i Virgili).

 

Seguidament, hi haurà una dinàmica de debat-creació de coneixement col·lectiu a partir dels projectes “Courageous Conversations on Climate Change”, liderat per Sandra Sotelo, ballarina i assessora en justícia de gènere i resiliència climàtica a Intermón Oxfam; Artibarri, amb l’educador, gestor i investigador Javier Rodrigo com a representant d’aquesta xarxa impulsora de projectes artístics aplicats a la comunitat i a l’educació o el Festival de les Arts Comunitàries de Catalunya (FAACCC), que té com a objectiu fer visibles les pràctiques i projectes on la cultura i l’art són eines per a la transformació social.

 

 

> Formació interna

 

La proposta de formació i participació està adreçada a l’equip d’artistes | científics/ques a través del coneixement dels diferents contextos on es desenvoluparà el projecte de LAVIRAL. 

 

La primera part estarà dedicada a la creació col·lectiva d’unes bases de treball en els processos de creació comunitària amb la participació del Col·lectiu Posidònia.

 

La segona part serà una dinàmica participativa entre els centres, entitats dels territoris i els equips científic i artístic (aquest darrer format per l’escultor, arquitecte i dibuixant Jaume Puchalt, la directora de documentals Alba Bresolí, i els artistes Mariona Cañadas i Pedro Murua que comparteixen el treball entorn del llenguatge tèxtil) per preparar les estades durant les residències als centres col·laboradors del Pallars Sobirà, el Priorat i el Berguedà.

 

 

Dates: 15 de febrer. Amb inscripció prèvia aquí
Jornada oberta al públic: de 9,30h a 13,30h. Centre de l’Aigua. Masia de Can Font (Manresa)
Organitza: LAVIRAL i Ateneu Cooperatiu de Catalunya Central
Participa: Annelies Broekman (CREAF), Sandra Sotelo (Intermón Oxfam), Javier Rodrigo (Artibarri) i FAACCC | Jornada oberta al públic
Més informació i inscripcions:
Sobre la jornada Aquí i ara: artivisme en temps d’emergència
Sobre el projecte LAVIRAL

 

 

LAVIRAL


LAVIRAL és un projecte de Tramoia Producions Culturals en col·laboració amb el Centre d’Art i Natura (Pallars Sobirà), el Centre Quim Soler (Priorat) i el Konvent (Berguedà), que pretén donar resposta a l’actual crisi socioambiental a través de la creació d’un equip amb perfils artístics i científics que treballarà cooperativament amb els agents locals de cadascun dels territoris per explorar propostes per abordar l’actual context d’emergència social, econòmica i ambiental.

 

La intenció és traçar un sistema d’acompanyament que serveixi en la formació de professionals amb aquesta triple mirada (creativa, científica i activista) per tal que puguin ser incorporats en els equips tècnics d’entitats i administracions per a la cocreació de polítiques públiques.

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més encreuaments entre Art i Ciència entorn de la sostenibilitat


 

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.