14 setembre, 2023
Notícia

AMAonline | Projecte

Plataforma editorial en línia d’Artium Museoa (Vitòria-Gasteiz) per compartir els seus continguts i obrir els processos de reflexió i aprenentatge, convocant veus múltiples de fora de la institució.

AMAonline, el projecte editorial digital de Artium Museoa, Museu d’Art Contemporani del País Basc, neix de la voluntat de permeabilizar els murs físics i simbòlics de la institució i contrarestar les seves dinàmiques centrípetes, explorant les possibilitats que ofereix Internet per desplegar discursos, obrir converses i generar comunitat.

 

No es tracta d’un mer complement en línia al model convencional de museu, sinó d’un dispositiu que, juntament amb uns altres que està assajant Artium Museoa, repensin aquest model institucional. Ha estat concebuda com una eina per mantenir un diàleg i una interacció sostinguts amb el públic del museu, així com construir comunitats a major escala entorn dels seus diversos programes.

 

En ampliar la seva presència digital i en línia, el museu ofereix noves maneres de presentar, promoure i debatre sobre les obres i idees dels i les artistes i pensadorxs que són la base de la seva programació. Però això també implica examinar com el temps (que no para d’incrementar-se) que passem connectats, i que és una característica tan important dels nostres dies, afecta la nostra manera de llegir, pensar i interactuar amb l’art i el món.

 

 

Estructura de la plataforma AMAonline

 

La plataforma està estructurada entorn de tres seccions, cadascuna d’elles inspirada en diferents obres de l’autora de ciència-ficció feminista Ursula K. Le Guin. La seva finalitat és continuar amb la tasca de Le Guin i difondre missatges sobre allò que resulta rellevant en l’art d’avui dia.

 

> A “Cosechar conocimiento” unx col·laboradorx del museu fa cada mes una selecció del que ha estat llegint, veient o escoltant en línia recentment. La secció procedeix de l’influent assaig de Le Guin «La teoría de la bolsa de la ficción».

 

> “En materia de palabras dona veu als discursos artístics contemporanis en les seves múltiples formes: poètic, ficcional, teòric o artístic. Aquesta secció cita directament una de les últimes col·leccions de relats breus de Le Guin.

 

> “Sin tiempo que perder” convida agents del món de l’art a reflexionar i especular des de diferents perspectives sobre els futurs de l’art i els seus dispositius organitzatius i institucionals. Com l’anterior, aquesta secció també fa referència a una altra de les col·leccions de relats breus de Le Guin.

 

Aquest dispositiu té una dimensió temporal oberta i va teixint el seu complex cabdell, acompanyant el desplegament dels programes i temàtiques que aborda el museu.

 

 

Comitè editorial

 

El comitè editorial, format per l’equip curatorial del museu i altres agents externs, convida autorxs, especialistes i artistes a contribuir periòdicament amb textos poètics, ficcionals o assatgístics i amb peces artístiques. Aquestes veus provenen de l’àmbit expandit de l’art i de la cultura, tant en la seva dimensió local com global.

 

Està format per Catalina Lozano, comissària en cap d’Artium Museoa, i el comissari i editor Thomas Boutoux, ambdós encarregats de l’edició de la plataforma, Alejandro Cesarco (artista comissari i editor), la historiadora de l’art i comissària Beatriz Herráez, Nader Koochaki (artista) i Márcia Novais (dissenyadora gràfica).

 

 

Dates: 2023-en actiu

Organitza: Artium Museoa

Comitè editorial: Catalina Lozano, Thomas Boutoux, Alejandro Cesarco, Beatriz Herráez, Nader Koochaki i Márcia Novais

Més informació: amaonline.eus

Programa inclòs a Imaginar nuevas Europas

 

 

Artium Museoa

 

Artium Museoa, el Museu d’Art Contemporani del País Basc, està situat a Vitòria–Gasteiz i compta amb un Departament d’Educació que busca expandir l’abast dels programes del museu, incidint en l’enriquiment dels currículums escolars de diferents nivells i de les experiències de visitants de diferents edats.

 

D’aquesta manera, el museu és entès com una escola, recolzant-se en el potencial de la pedagogia de l’art per eixamplar les nostres capacitats de crear relacions significatives en els àmbits del pensament, allò sensible i la societat, des de la infància i com un procés constant al llarg de la vida.

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre tecnologia i cultura digital


 

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.