Agenciamientos ecológicos | Publicació

Quina capacitat tenen les comunitats per gestionar els seus recursos, enfrontar la crisi ecològica i imaginar alternatives futures? Quines maneres podem trobar de reconsiderar les relacions amb l’ambient, la natura i altres éssers? Quin rol poden jugar l’art contemporani i els processos de participació pública per albirar i mobilitzar desitjos cap a la transformació social?
Copublicat per l’editorial Bartlebooth juntament amb Concomitentes (Fundació Carasso) Agenciamientos ecológicos. Arte y gobernanza en la era de la crisis climática vol reconèixer, en diferents territoris i geografies, pràctiques, lèxics i discursos que posen de manifest l’agència de les comunitats en processos d’autogovern, posar en qüestió les visions heretades en la concepció del què ens envolta i la capacitat de l’art contemporani i la participació comunitària per catalitzar nous relats i narratives amb els quals enfrontar la crisi d’imaginació davant un futur climàtic incert.
Sota la coordinació de l’investigador transdisciplinari Fran Quiroga (Concomitentes), inclou textos d’Elisa Aaltola, Christian Alonso, Natalia Balseiro, Graham Bell Tornado, Marisol de la Cadena, Concomitentes, Katalin Erdődi, Alfredo Escapa, Brais Estévez Vilariño, Llorián García Flórez, Iaio Herrero, Michael Marder, Tomás Sánchez Criado, Antje Schiffers i el mateix Fran Quiroga.
Per què et pot interessar?
Conjuminar pràctiques comunitàries, artístiques i ecològiques per enfrontar els incerts futurs climàtics és una finestra de possibilitat oberta, de la qual aquest llibre ofereix una bona panoràmica. Fran Quiroga, el seu coordinador general, el presenta de la següent manera:
“Des d’aquesta entitat [Concomitentes], una de les nostres línies de treball els últims anys ha estat explorar com, a través de processos artístics participatius, podem teixir nous reencantaments amb el nostre entorn. Aquest llibre tracta precisament d’això: de la capacitat de les comunitats per gestionar els seus recursos i repensar la nostra relació amb l’ambient més proper. En les seves pàgines es parla de crisàlides, amor, fems, allò queer, el comú, la muntanya, museus vegetals i molt més. Tot amb l’objectiu de reflexionar sobre com l’art i la participació poden ajudar-nos a descobrir noves sensibilitats i instituir processos de governança en els quals les comunitats locals tinguin major incidència en allò que els preocupa”.
Data de publicació: 2025
Edició: Editorial Bartlebooth i Concomitentes (Fundació Carasso)
Coordinació general: Fran Quiroga (Concomitentes)
Textos: Elisa Aaltola, Christian Alonso, Natalia Balseiro, Graham Bell Tornado, Marisol de la Cadena, Concomitentes, Katalin Erdődi, Alfredo Escapa, Brais Estévez Vilariño, Llorián García Flórez, Iaio Herrero, Michael Marder, Tomás Sánchez Criado, Antje Schiffers i Fran Quiroga
Más informació i accés a la publicació: Bartlebooth/Agenciamientos-ecologicos
Editorial Bartlebooth
Editorial especialitzada en la producció de publicacions que examinen els contextos i procediments de pràctiques espacials i artístiques contemporànies. El seu interès en el valor de l’espai públic a nivell polític, social i cultural, que comparteix amb Concomitentes, els ha portat a establir un acord de col·laboració del qual neix la col·lecció “Mediaciones”. En aquesta col·lecció, iniciada el 2021 amb el llibre Mutaciones en el espacio público, s’aborden les nocions d’espai i esfera pública, des de diferents angles i aprofundint en els intersticis entre art contemporani i ciutadania. |
Concomitentes
Plataforma creada l’any 2018 per al desenvolupament d’un programa i una metodologia on la societat civil busca resposta a les seves necessitats a través de la producció artística contemporània.
És el resultat d’un procés de treball entre la Fundación Daniel y Nina Carasso (dins del seu àmbit d’actuació vinculat a l’art ciutadà) amb un grup de mediadorxs que duen a terme les 5 concomitàncies desenvolupades a Espanya: Veronica Valentini, mediadora a Catalunya (Diversorium. Barcelona, 2019-2021); Felipe G. Gil, mediador a Andalusia i Canàries (UCI Pediàtrica. Santa Cruz de Tenerife, 2018-); Fran Quiroga, mediador a Galícia (Legado Cuidado, Betanzos, A Coruña, 2018-), Julia Morandeira, mediadora a Madrid (Biblioteca Belles Arts UCM. Madrid, 2018-2023) i Alejandro Alonso amb Sören Meschede (Aguas Vivas. Llanos de Penagos, Cantabria, 2022-2024). |
Fran Quiroga
Investigador transdisciplinar i coordinador general de Concomitentes. Ha dirigit recerques experimentals com “Montenoso”, “Fiestas Raras” o “Ruraldecolonizado” en centres artístics com ara Matadero Madrid, CGAC o MUSAC. També és coordinador dels projectes “Art Living Lab for Sustainability” i “Art Living Lab to Repair the Land”, finançats per la Comissió Europea. Ha coeditat, entre altres, Agenciamientos ecológicos, Mutaciones en el espacio público o La fiesta, lo raro y el espacio público, publicats per Bartlebooth. |
#ArxiuViuPolièdrica: Més publicacions sobre art i medi ambient
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.