A cultura é un dereito | Publicació

A cultura é un dereito. Unha vision social da cultura és un llibre publicat el 2023 pel Departament de Cultura de la Diputació de A Coruña, sota la coordinació del tècnic de cultura i dinamitzador sociocultural Alberto de Boiro, amb l’objectiu de reflexionar sobre el moment actual de la gestió cultural a Galícia i servir com a eina i recurs per als i les professionals i altres agents que treballen al territori.
La publicació es distribuirà, de manera gratuïta, en les properes jornades “La cultura és un dret”, que se celebraran al llarg de l’any, i també en els actes de presentació del llibre. El primer d’aquests va ser la jornada “Acció i polítiques culturals municipals”, organitzada pel Departament de Cultura de la Diputació de A Coruña a finals de setembre, i comissariada per l’investigador i gestor cultural Sergio Lago.
Després d’aquesta primera presentació, el llibre també es donarà a conèixer a la seu de la USC Campus de Lugo (Grau de Gestió Cultural), a l’Escola Escola Superior d’Art Dramàtica de Galícia (Vigo), en reunions de l’Asociación Galega de Profesionais da Xestión Cultural (AGPXC) o a Culturgal 2023 (Pontevedra). A més de publicar-se una edició digital per descarregar, també de manera gratuïta, en format PDF a la pàgina web del servei de publicacions de l’Ajuntament.
Sobre el llibre: “A cultura é un dereito”
Aquesta publicació recull les conclusions de les 15 jornades que la pròpia Diputació va organitzar al llarg dels últims cinc anys sota el lema ‘La cultura és un dret’, amb la participació de més de 150 professionals que van intervenir en diferents formats.
Seguint l’estructura d’aquestes jornades, el llibre es divideix en 10 capítols que parlen de drets i polítiques culturals, abordant qüestions com la sostenibilitat, l’accessibilitat o la igualtat en la cultura i, també, de l’estat en el qual es troben sectors com la dansa, el teatre, la poesia, els festivals de música, les biblioteques o museus locals, entre altres. A més, seguint els enllaços inclosos en la publicació es pot accedir a tots els materials generats.
El volum inclou articles de persones que van participar a les jornades o les van comissariar, com el mateix Alberto de Boiro:
> Xavier Campos (gestor cultural i assessor de Cultura de la Diputació d’A Coruña)
> Sabela Mendoza (investigadora, creadora i gestora cultural, corresponsable del projecte de mediació ‘Cara a unha escena plural’ i fundadora i directora de ‘De corpos presentes’, plataforma gallega per a les arts performatives contemporànies)
> Marcos Lorenzo (tècnic de Cultura del Concello de Ferrol)
> Encarna Lago (gestora cultural i comissària d’exposicions, gerent de la Rede Museística Provincial de Lugo)
> Sergio Lago (gestor cultural i director de projectes, soci fundador de BenCuriosa i coordinador acadèmic del Curso de Experto Universitario en Gestión e Innovación Cultural – USC)
> Clara R. Cordeiro (gestora cultural, sòcia fundadora i directora de projectes de 7H Cooperativa Cultural)
> Roberto Pascual (Director del festival MIT Ribadavia, investigador, divulgador i professor de la ESAD)
> Silvia Fiallega (historiadora i narradora d’històries)
> Fran Quiroga (gestor cultural i investigador)
> Andrea Barreira (periodista i membre de la plataforma de crítica literària feminista A Sega)
> Carlos Lorenzo (tècnic de cultural del Concello do Barral)
> Arancha Estévez (periodista i doctora en Ciències de la Comunicació)
> María Baqueiro (consultora en sostenibilitat)
> Belén Bermejo (Doctora en Dret, música, gestora i mediadora cultural)
Per què et pot interessar?
Aquest llibre permet no només conèixer la situació actual de la gestió cultural a Galícia, sinó també reflexionar sobre un model cultural que entengui la cultura com a un dret ciutadà, atenent la seva capacitat de transformació social.
Amb aquest objectiu, l’any 2018 el Departament de Cultura de la Diputació de A Coruña va iniciar el programa ‘A Cultura é un dereito’ amb una primera jornada centrada en l’aspecte social de la cultura. De llavors ençà, aquestes jornades s’han organitzat durant 5 anys consecutius, abordant temes com la igualtat, la inclusió, la proximitat, la sostenibilitat o la promoció de pràctiques culturals que vagin més enllà del retorn monetari.
Dirigides per professionals i especialistes que coneixen de primera mà les particularitats de cada camp d’estudi, aquestes jornades han permès identificar els punts més febles del sistema cultural gallec i aportar propostes realistes i viables de futur des de l’experiència i l’exercici professional dels i les seves agents.
Les conclusions d’aquestes trobades es recullen en aquesta publicació, proporcionant eines i recursos per impulsar una visió social de la cultura i reivindicant un lloc propi per a la cultura a Galícia.
Data de publicació: 2023
Publica: Departament de Cultura (Diputació d’A Coruña)
Autorxs: Alberto de Boiro (coord.), Xavier Campos (Cultura, Diputació d’A Coruña), Marcos Lorenzo (Concello de Ferrol), Sabela Mendoza (‘Cara a unha escena plural’ i ‘De corpos presentes’), Encarna Lago (Rede Museística Provincial de Lugo), Silvia Fiallega, Fran Quiroga, Andrea Barreira (A Sega), Clara R. Cordeiro (7HCoop), Sergio Lago (BenCuriosa, USC), Roberto Pascual ( MIT Ribadavia y ESAD), Carlos Lorenzo (Concello do Barral), Belén Bermejo, Arancha Estévez i María Baqueiro
Més informació: A Deputación publica o libro “A cultura é un dereito. Unha visión social da cultura”
Llibre en format PDF: CULTURA-vision-social_WEB.pdf
“A Cultura é un dereito” és un programa de debat i acció del Departament de Cultura de la Diputació Provincial d’A Coruña sobre una visió social de la cultura, de la cultura com a dret, d’una cultura sostenible, en igualtat, accessible i inclusiva, donant cabuda a disciplines i pràctiques que moltes vegades queden als marges del focus mediàtic.
Mitjançant un cicle de jornades, el programa aposta per treballar estretament amb els diferents agents i actors culturals de Galícia, creant espais de reflexió crítica i debat. L’objectiu, a més d’impulsar la funció social de la cultura, és visibilitzar la gran potència del sector cultural gallec, amb el focus posat en la seva casuística identitària, destacant una implantació social de la cultura molt forta, que beu de la tradició de les pràctiques comunitàries, i que entén la llengua com a una de les seves eines més singulars. |
Alberto de Boiro
Tècnic de cultura del Concello de Boiro, membre de la comissió de polítiques culturals del Consello da Cultura Galega i professor del Curs d’Expert en Gestió Cultural i Innovació Cultural de la Universitat de Santiago de Compostela (USC). Expresident de l’Asociación Galega de profesionais da XestiónCultural (2015-2019). Cofundador de l’empresa Nova Xestión Cultural. Comissari i coordinador de diferents congressos i publicacions especialitzades en gestió cultural, cultura cívica i sostenibilitat cultural. |
#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies sobre iniciatives impulsades des de Galícia
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.