12 abril, 2024
Notícia

15es Jornades sobre Inclusió Social i Educació a les Arts Escèniques i la Música | Documentació

Disponible la documentació sobre la 15ª edició de les Jornades sobre Inclusió Social i Educació a les Arts Escèniques i la Música (INAEM) celebrades en el marc del Festival Iberoamericà de Teatre (Cadis, octubre 2023).

L’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música | INAEM (Ministeri de Cultura, Govern d’Espanya) dóna accés lliure mitjançant la seva pàgina web a la memòria de les 15es Jornades sobre Inclusió Social i Educació en les Arts Escèniques i la Música, celebrades del 24 al 27 d’octubre de 2023 a Cadis en el marc del Festival Iberoamericà de Teatre.

 

Per a aquesta edició el lema triat va ser “Espais per a la identitat”, amb una programació que va mostrar orígens i identitats diferents, aprofundint en la idea de la diferència com a valor artístic. Una trobada per fomentar la tolerància i la convivència a través de l’art, però sobretot per garantir el compliment del dret a l’accés i la participació en la cultura de manera igualitària.

 

Juntament amb la relatoria i el programa de les Jornades, també estan disponibles els vídeos de les activitats dutes a terme (ponències, conversatoris, comunicacions, projeccions, espectacles i col·loquis, etc.), als quals es pot accedir tant des de la web de l’INAEM com des del seu canal de YouTube.

 

 

Ponències

 

> La construcción de la identidad | Inés Enciso i Isa Aguilar (Direcció artística de les Jornades)

 

> Los patios de butacas como reflejo social | Cristina Arroyo (Coordinadora Acerca Cultura Madrid)

 

> Los escenarios profesionales, un lugar por conquistar | Allende López (Directora de Cultura – Fundació AMÁS Social)

 

> Exposició dels estudis europeus sobre inclusió i accessibilitat | Ben Evans (Director d’Arts i Discapacitat per a Europa – Bristish Council) i David Ojeda (Acadèmia de les Arts Escèniques)

 

> Había una rampa y daba acceso al fastidio | Júlia Ayerbe (Investigadora predoctoral en Història de l’Art)

 

> El carnaval callejero como lugar para mostrar al invisible | Ana López Segovia (Actriu, autora i directora de teatre. Companyia Las Niñas de Cádiz. Fundadora de La Chirigota de Las Niñas)

 

> Cuerpos disidentes | Renata Carvalho (Artista i transpòloga)

 

 

Conversatoris

 

> La mediació en espais de conflicte o mediar la urgència | María Lorenzo (Fundació Gabeiras), Mike Dosperillas (Soci de Pallassos sense Fronteres), Elena Méndez (CEAR), Marina Moltó (The Cross Border Project) i les professores i investigadores Esperanza Jorge (Universitat Pablo de Olvide) i Inmaculada Antolínez (Universitat de Cadis).

 

> Comunicar la diversitat | Emilio Papamija (Director d’investigació i de representació trans del col·lectiu de persones LGTBIQ+. Observatori de la diversitat als mitjans audiovisuals), Leyao Rovira (Conferenciant i activista impulsora de No me llames chinita), Anna Marchessi (Guionista i actriu del col·lectiu de persones amb discapacitat), Jenifer de la Rosa (Directora i productora de documental i ficció)

 

 

Tallers

 

> El recorregut pot ser més important que l’arribada? Per Júlia Ayerbe

 

> Trobada transpofàgica. Per Renata Carvalho

 

> Més enllà de la diversitat: pràctiques i reflexions. Per Marina Santo (Ballarina, docent, coreògrafa i propulsora de projectes d’art comunitari)

 

> Introducció al món dels espectacles de carrer amb la mirada de un pallasso. Per Mike Dosperillas

 

 

Comunicacions

 

> “No estoy loca, eso pasó y no se puede olvidar: la mujer en la conserva o en la normalización de no importar. De bote en bote” | El Kallejón Teatro de Lorquí i Ajuntament de Lorquí (Múrcia)

 

> Danzando emociones | Cia. DA.TE Danza (Granada)

 

> Projecte Superarte | Fundació SIFU (L’Hospitalet de Llobregat, Barcelona)

 

> “Toca y descubre: creatividad e identidad” | Àrea socioeducativa de l’Orquesta y Coro Nacionales d’Espanya i Plena Inclusión Madrid

 

> ¿Dónde está la infancia y la juventud en el día a día de la cultura? | ASSITEJ Espanya

 

> Guardianes de la memoria | Zeena i EscénaTe (Centre Espai Obert Quinta de los Molinos, Madrid)

 

> Primera edició del Festival LEB: vanguarda escènica a les portes del Pirineu | Festival LEB (Aoiz, Navarra)

 

> “El ciclo de la vida en movimiento” | Conservatori Superior de Dansa de Màlaga

 

En breu s’esperen novetats sobre la propera edició de les Jornades.

 

 

Dates: Les 15es Jornades de l’INAEM es van celebrar entre el 24 i el 27 d’octubre de 2023 a Cadis en el marc del Festival Iberoamericà de Teatre

Organitza: (INAEM), Ajuntament de Cadis, Agència Andalusa d’Institucions Culturals (Junta d’Andalusia), Redescena, British Council i Acadèmia de les Arts Escèniques d’Espanya

Disseny de continguts i producció: Inés Enciso i Isa Aguilar (Direcció Artística de les Jornades)

Participa: Cristina Arroyo (Acerca Cultura Madrid), Allende López (Fundació AMÁS Social), Ben Evans (Arts i Discapacitat per a Europa – Bristish Council), David Ojeda (Acadèmia de les Arts Escèniques), Júlia Ayerbe, Ana López Segovia (Companyia Las Niñas de Cádiz), Renata Carvalho, María Lorenzo (Fundació Gabeiras), Mike Dosperillas, Elena Méndez (CEAR), Marina Moltó (The Cross Border Project), Esperanza Jorge (Universitat Pablo de Olvide), Inmaculada Antolínez (Universitat de Cadis), Emilio Papamija (Observatori de la diversitat als mitjans audiovisuals), Leyao Rovira (No me llames chinita), Anna Marchessi, Jenifer de la Rosa, Marina Santo, Kallejón Teatro, DA.TE Danza, Fundació SIFU, OCNE, ASSITEJ Espanya, Zeena i EscénaTe, Festival LEB, Conservatori Superior de Dansa de Màlaga

Més informació:

Sobre les 15es Jornades

Memòria de les 15es Jornades

 

 

Jornades sobre Inclusió Social i Educació a les Arts Escèniques i la Música

 

Impulsades per l’Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música (INAEM) i el Institut Valencià de Cultura (IVC), entre altres institucions organitzadores, aquestes jornades es presenten com a un projecte estatal que desplega una extensa programació sobre creació i transformació social amb comunicacions de projectes, ponències, conversatoris, tallers i espectacles inclusius. Des de la convicció expressada pel sector que les arts escèniques i la música són i han de ser instruments democratitzadors, de transformació social i reflexió, avançant cap a una cultura 100% inclusiva.

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb arts escèniques i cultura inclusiva i arts escèniques i transformació social


 

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.